Ο πρώτος στον κόσμο οικιακός λέβητας υδρογόνου από την BAXI

Home / Ο πρώτος στον κόσμο οικιακός λέβητας υδρογόνου από την BAXI

Ο πρώτος στον κόσμο οικιακός λέβητας υδρογόνου από την BAXI

Ο πρώτος οικιακός λέβητας υδρογόνου στον κόσμο όπως αναπτύχθηκε από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ΒΑΧΙ

BAXI-caldaia-NEW-3sΣτις 25 Ιουνίου, ο πρώτος παγκοσμίως οικιακός λέβητας υδρογόνου τέθηκε σε λειτουργία σε κανονικές συνθήκες στο Rozenburg της Ολλανδίας. Ο λέβητας αναπτύχθηκε από τον όμιλο BDR Thermea Group, ηγέτη στον χώρο της κατασκευής έξυπνων λύσεων θέρμανσης. Σκοπός της τεχνολογίας αυτής είναι η παραγωγή θέρμανσης και Ζεστού Νερού Χρήσης χωρίς ουσιαστικά την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ο κ αινοτόμος αυτός λέβητας καίει καθαρό υδρογόνο που παράγεται από αιολική ή ηλιακή ενέργεια χωρίς να εκπέμπεται καθόλου CO2. Ο τοπικός πάροχος αερίου Stedin, η εταιρεία που ξεκίνησε το όλο εγχείρημα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και παροχή του απαιτούμενου υδρογόνου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες που χρησιμοποιείται καθαρό υδρογόνο σαν καύσιμο σε λέβητα συμπύκνωσης προκειμένου να θερμάνει μια κατοικία. Ο λέβητας αναπτύχθηκε από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ΒΑΧΙ στο Bassano της Ιταλίας. Μετά την πρώτη αυτή πιλοτική δοκιμή στην Ολλανδία, θα λάβει χώρα μια ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο να γίνει κάτι αντίστοιχο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια μιας πανευρωπαϊκής ανάπτυξης της εν λόγω τεχνολογίας.

Η ανανεώσιμη ενέργεια αποτελεί δέσμευση

“Η ανάπτυξη ενός λέβητα υδρογόνου αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσπάθειας του ομίλου BDR Thermea Group να προσφέρει θέρμανση χωρίς την παραγωγή CO2. Ήδη προσφέρουμε μια γκάμα τεχνολογιών, όπως υψηλής απόδοσης λέβητες συμπύκνωσης αερίου, αντλίες θερμότητας και δίκτυα θέρμανσης και τώρα λέβητες υδρογόνου και κυψέλες καυσίμου. Η ανανεώσιμη παραγωγή υδρογόνου αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική και ενδιαφέρουσα πηγή ενέργειας του μέλλοντος”, αναφέρει ο CEO του ομίλου Bertrand Schmitt. “Η αποθήκευση ενέργειας σε  αέριο (υδρογόνο) είναι αναπόφευκτη και απαραίτητη τεχνολογία αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε ανανεώσιμα παραγόμενη ενέργεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς η αιολική και ηλιακή ενέργεια δεν είναι πάντα διαθέσιμες όταν τις χρειαζόμαστε, όπως τον χειμώνα. Με τον νέο λέβητα υδρογόνου και σε συνδυασμό με τις κυψέλες καυσίμου που διαθέτουμε τηρούμε τη δέσμευσή μας για ένα ανανεώσιμο περιβάλλον.”

Επέκταση των πιλοτικών δοκιμών

“Η αρχή λειτουργίας ενός λέβητα υδρογόνου είναι παρόμοια με αυτήν ενός λέβητα φυσικού αερίBAXI-caldaia-press2ου”, αναφέρει ο CTO του BDR Thermea Group, Peter Snel. “Μελλοντικά θα είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε έναν λέβητα φυσικού αερίου με έναν λέβητα υδρογόνου, με την προϋπόθεση ότι η παροχή του υδρογόνου θα είναι διαθέσιμη μέσω των σωληνώσεων του φυσικού αερίου. Αυτός είναι και ο λόγος ότι για εμάς καθοριστική είναι η συνεργασία με τους τοπικούς παρόχους φυσικού αερίου. Εκτός από το Rozenburg θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλης κλίμακας αντίστοιχο πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πάνω από 400 λέβητες υδρογόνου θα εγκατασταθούν στα επόμενα 2 χρόνια’’

“Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε και άλλους παρόχους αλλά και ιδιοκτήτες κτηρίων ανά την Ευρώπη σε μια κοινή συνεργασία δοκιμών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε την ‘’πράσινη’’ παραγωγή θέρμανσης καθώς και να εξελίξουμε την αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.”

Πιλοτικό πρόγραμμα στο Rozenburg

Το Ολλανδικό πιλοτικό πρόγραμμα στο Rozenburg αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του τοπικού παρόχου φυσικού αερίου, Stedin, του Δήμου του Rotterdam και της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Ressort Wonen. Ο λέβητας υδρογόνου τοποθετήθηκε σε λεβητοστάσιο παράλληλα με έναν συμβατικό λέβητα φυσικού αερίου που θα εγγυηθεί την παροχή επαρκούς θέρμανσης και Ζεστού Νερού Χρήσης των κατοίκων καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η Stedin χρησιμοποίησε μια υπάρχουσα σωλήνωση φυσικού αερίου για να παρέχει το υδρογόνο, αποδεικνύοντας ότι το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου είναι κατάλληλο για τη μεταφορά υδρογόνου. Στο εγχείρημα αυτό, η Stedin και οι συνεργάτες της ακολούθησαν την αλυσίδα του μέλλοντος: παραγωγή, διανομή και μετατροπή του υδρογόνου με σκοπό την παραγωγή άνεσης με μηδενική παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.